Er det farligt at trekke på Kilimanjaro?

Hvis du er en af dem, som går rundt med drømmen om at bestige Afrikas højeste bjerg, har en tanke på et tidspunkt måske strejfet dig:

Er det egentlig farlig at trekke på Kilimanjaro?

Det kan også være, at du allerede har taget beslutningen om at rejse afsted, men har et bekymret familiemedlem, du gerne vil berolige lidt. Forståeligt.

Her er, hvad du kan fortælle din bekymrede ægtefælle, mor eller far (lad os bare være ærlige, det er mor), inden du bevæger dig ud på dit livs eventyr:

Farlige dyr?

Kilimanjaro vrimler hverken med farlige dyr eller krybskyttere. Faktisk er der, foruden de smukke, hvidnakkede ravne og et slæng af aber, ikke mange dyr, du kan forvente at løbe ind i under dit trek mod toppen af Afrika. Det betyder dog ikke, at dyrene ikke er her, men de fleste får du ikke at se. Og rovdyrene (dem som din mor er bange for) kommer du til at kigge meget langt efter på Kilimanjaro.

Der er ingen leopard eller sulten løve, der gider bevæge sig hele veje op ad Kili for at forfølge en flok vandrere i gåsegang. De har det bedre nede på Serengeti.

Den farlige natur?

Men hvad så med den store, farlige natur? Kan den ikke få ramt på mig?

Joh, det kan den, teknisk set, godt. Men det er derfor, du har været smart og rejser med et erfarent, veletableret rejsebureau, som har styr på, hvordan Kilimanjaro-maskinen skal smøres, for at alle tandhjul kører, som de skal.

Forholdene på Kilimanjaro kan være barske. Der er både vind, vejr og højde at tænke på. Derfor er det essentielt, at du kommer velforberedt. Det vil sige, at du har velegnet, varmt tøj og udstyr, der svarer til den udførlige pakkeliste, som dit meget erfarne rejsebureau har udstyret dig med. Det vil også sige, at du har forberedt dig fysisk på udfordringen, efter dit rejsebureaus anbefalinger, så du kan få en god oplevelse på bjerget.

Det siger du til din mor, så bliver hun glad.

Højden?

Den der højde, den kan vel godt få mig ned med nakken?

Ja, det kan den. Den her har din mor desværre ret i.

Og det er da farligt?

Ja – det kan det være. Men det gode er, at det med meget stor sandsynlighed ikke bliver farligt. Faktisk er der en statistisk god sandsynlighed for, at din tur op ad Kilimanjaro bliver en bragende succes, hvis du altså har valgt en rute, der giver nok tid til højdetilvænning – dvs. syv eller otte dage på selve bjerget. Her er det igen din egen forberedelse, dit rejsebureau og din rejseleder, der kommer ind i billedet.

Ingen kan bestemme, at du ikke er uheldig og får højdesyge, men du kan selv gøre rigtig meget for at undgå det. Først og fremmest gælder det om at lytte til rejselederen, når han eller hun kommer med gode råd til, hvad du skal gøre for at sikre dig bedst muligt mod højdesyge. Langt de fleste kommer ikke i nærheden af at få alvorlige symptomer, hvis de gør det.

I højden, som på Kilimanjaro, er der et mantra:

Pole pole.

Eller sagt på en anden måde: Gå langsomt, gå langsomt, gå langsomt (drik en hulens masse vand) og gå så langsomt. Og spis nok. Det hjælper også.

Når man stiger op i højden, bliver luften tyndere. Det betyder, at der er færre iltmolekyler pr. kubikmeter luft, så for at få nok ilt (og derved undgå højdesyge), skal din krop akklimatisere, dvs. tilvænne sig den tyndere luft. Den proces tager tid.

Derfor, giv kroppen tid, så du undgår højdesygen, får en god tur, og din mor bliver glad, når du kommer frisk og frejdig (muligvis møgtræt) hjem igen efter dit store eventyr.