Nedtælling til Kilimanjaro

At komme på toppen af Kilimanjaro involverer flere led, end blot den faktiske bestigning – måske er trekket i virkeligheden blot klimakset på en forbereddelse, som vi forsøger at skitsere her neden for. Kilimanjaro-trek er lavet for at hjælpe dig med at forberede din bestigning af Kilimanjaro, lidt forenklet sagt skal du bare følge de ti enkle trin i rækkefølge, hvorpå du kommer fra lænestolen til toppen af Afrika. Det er selvfølgelig sagt i en munter tone, men der er en snert af virkelighed i, at forberedelsen og udvælgelsen er afgørende faktorer på Kilimanjaro.
Bemærk at tiderne givet nedenfor er meget generelle og mange vil afvige (positivt som negativt) – men ud fra en statistisk gennemgang, passer de nu meget godt.

Forbered dig – find rute, rejsebureau og vær mentalt klar

Vi elsker at selv at bestige Kilimanjaro – og vi ville bestemt ikke have gjort det så mange gange som vi har, hvis vi ikke elskede det! Det er ikke kun trekket og toppen, men I lige så stor grad forberedelsen, der går før hvert Kilimanjarotrek og følelsen af en form for kulmination af præstation og (selv)tilfredshed, der følger gennem mange år fremover. Men vi erkender også, at det ikke er for alle; Kilimanjaro er trods alt Afrikas højeste bjerg på knap 6.000 meter og en hård nød at knække – men ikke mindst potentielt risikabelt med de mange dårlige og for korte rejser på bjerget – her tænkes primært på Marangu, Machame og Rongai på 5 og 6 dage, for så er det pludselig grænsende til en dumstristig og dermed farlig aktivitet.
For at hjælpe dig med at beslutte, om Kilimanjaro Trekking er noget for dig – og for at komme på det rigtige spor, kan du altid besøge siden med Kilimanjaros ruter side

kilimanjaro-trekking-zanzibar-her-eller-der

kilimanjaro-trekking-her-eller-der

 

9_v01

Afrejse på Kilimanjaro – hvornår kan du rejse

kilimanjaro-trekking-kilimanjaro-trekking-shira-hut-dag-2

Det er én ting at sige, at du vil bestige Kilimanjaro, men det er noget helt andet rent faktisk at gøre det. Vi vil umiddelbart anbefale at planlægningen starter mellem et helt og senest et halvt  år før dit trek. En faktor kunne være hvornår du har ferie – hvornår det er bedst, eller hvornår der er fuldmåne.

Du kan sådan set bestige Kilimanjaro hele året, men der er nogle betragtninger du bestemt bør tage med, inden du bestiller ferie. I grove træk ser året således ud på Kilimanjaro:

• Januar-februar: God årstid og ikke koldt på bjerget. Allerbedst, hvis det skal kombineres med safari
• Marts, oktober og december: Mellemsæson på Kilimanjaro med stor topsandsynlighed
• April og maj: Regntid, den vådeste årstid
• Juni og november: Mellemsæson på Kilimanjaro med sandsynlig nedbør
• Juli, august og september: Koldeste og klareste årstid

Regntiden kan faktisk godt være tør og smuk – men selv om det ikke nødvendigvis regner, vil skyerne sandsynligvis forhindre dig i at få de helt store udsigter. Hvis det sner, kan det gøre trekket vådt de første par dage, og frysende de sidste par dage når du nærmer dig toppen.

Fuldmånedatoer på Kilimanjaro

Og endelig kan du gå efter fuldmåne trek på Kilimanjaro – det er en ret unik oplevelse, du kan få på de individuelle Kilimanjaro trek. Der er oftest allerbedst vejr og pandelampen kan på en god og heldig tur, forblive i lommen.

      År

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
      2016 23 22 23 21 21 20 19 18 16 15 14 13
      2017 12 10 12 11 10 9 8 7 6 5 3 3
      2018 1/31 1/31 29 29 27 27 26 24 24 23 23
      2019 21 19 21 19 19 17 17 15 14 14 12 12
      2020 11 9 9 8 7 6 5 3 2 2/31 30

30

Vil du med en gruppe og dansk rejseleder, eller vil du have et skræddersyet trek

Der er grundlæggende to udgaver af Kilimanjaro:

Kilimanjaro trek med en gruppe og dansk rejseleder på faste afrejsedatoer

Kilimanjaro bestigning med lokale guider og daglig afrejse

Der er fordele og ulemper ved begge.
Ved Kilimanjaro bestigningerne med dansk rejseleder, får du en meget stor sikkerhed, gruppedynamik og fællesskab med dine rejsefæller, man kan sådan set bare tilmelde sig og tage af sted.

På de skræddersyede Kilimanjaro Trekking ture, er der valgfri afrejse og varighed på bjerget. Det vil sige, at man kan vælge den allerbedste rute, ex. 8 dages ruterne, som nærmest “garanterer” topbestigning. Her er det lokale engelsktalende Kilimanjaroguider.
Det handler om temperament og lyst, kalender og muligheder.

Hvilken rute skal man vælge på Kilimanjaro

Rutevalget er ofte det store spørgsmål på Kilimanjaro – men det behøver ikke være så svært. Ved at udelukke 5 dages ruterne og 6 dages ruterne på Kilimanjaro, står du tilbage med de bedste muligheder. 5 dage på Rongai, 5 dage på Marangu og 6 dage på Machame (Whiskyruten) bør undlades, da risikoen for højdesyge er stor. Ydermere er sandsynligheden for at nå toppen meget dårligere. Flere danske rejsebureauer er efterhånden fulgt efter os og har nu syv dages trek på bjerget, hvilket er godt for alle. Læs mere om hvilken rute du skal vælge på Kilimanjaro her

De bedste Kilimanjaro Trekking ruter er:
– Machameruten 7 dage
– Lemoshoruten 7 dage
– Shiraruten 7 dage
– Og den allerbedste er Lemosho 8 dage – hvor der er så nær topgaranti, som man kan komme på Kilimanjaro.

Jo – du er nød til at træne

Lad det bare være sagt fra start – du får en skidt og hård uge uden træning!
Ikke at du behøver være Ironman eller maratonløber – men en vis portion træning er nødvendig. Nogle er aktive i hverdagen, dyrker lidt sport og/eller cykler og løber. Det giver en god grundform, som er bærende for en succes på bjerget. Er du mindre aktiv, bør du gå i gang med at træne stille og roligt 8-10-12 måneder inden afgang. Start stille og kom op i let løb 4-6 km. og husk ikke at overtræne. Øg langsomt og sørg for at udholdenheden er målet, ikke nødvendigvis 10 km. på 37 minutter.
Du kan ikke være for velforberedt og desto bedre fysisk form du er i, desto større overskud har du undervejs til at også at nyde turen. Men lad nu være med at overtræne og få en skade inden afgang – please!

Vaccinationer, forsikringer pas og visum

Alle disse ting, er sådan set kedelige tekniske foranstaltninger, der bare skal være i orden.
Du skal selvfølgelig være behørigt forsikret. Der er et hav af forsikringsselskaber og mange mennesker har gode forsikringer i betalingskortet eller indbo. Men du bør undersøge om du er dækket på trekkingture og Kilimanjarobestigninger – nogle forsikringer har forbehold.
Du bør også overveje en sygeafbestillingsforsikring, hvis nu…. (du overtræner)….

Dit pas skal være gyldigt min. seks måneden inden hjemkomst fra Kilimanjaro.
Danske statsborgere kan få visum i Kilimanjaro lufthavn ved ankomst.

Og så skal du et smut til lægen og vaccineres – eller via nogle af de mange vaccinations centre landet over.

Udstyr – hvad skal jeg have med på Kilimanjaro

Der skal lidt forskelligt udstyr til et Kilimanjaro trek. Du behøver ikke en masse teknisk udstyr, men der er alligevel en hel del, som skal med. Vi sætter ikke en store udstyrsliste ind her, men vil fortælle lidt om hvorledes du kan overveje tilgangen. Dog kan du se en ret komplet pakkeliste til Kilimanjaro her.

Hvis vi tager udgangspunkt i, at det kan blive ned til minus 10 grader på topnatten plus vindafkølingen, kan du næsten sige dig selv, at Kilimanjaro Trekking kræver godt udstyr.
Mange har tøj liggende, som kan bruges i den ene eller anden forstand. Ellers kan man måske låne sig frem. Men soveposen skal endelig være varm nok, og så skal støvlerne være rigtig gode – og selvfølgelig gået til.
Se også de danske udstyrsbutikker – mange af dem har gode priser og de fleste er rigtig professionelle. Det kan være butikker som Friluftsland, Frilluftslageret, Bjergkæden, Fjeld og Fritid, Eventyrsport, Lasse Hjortnæs og alle de andre. Du kan se en liste med udstyrsbutikker her.

Betal restbeløbet

Du slipper ikke……. som oftest er fristen for betaling af restbeløbet normalt mellem 60-70 dage før afrejse, men det varierer fra selskab til selskab.
Det er slet ikke så dumt for det giver dig mulighed for at gå de sidste ting igennem – udgifter såsom drikkepenge til trekkingholdet, måltider, når du ikke er på bjerget, souvenirs, transport, ekstra overnatninger mv.

Tjek nu alt

Du skal til at pakke og gøre dig klar – afrejsen nærmer sig.

Afrejse!

Take off! Bind snørebåndene og og start trekket – selvfølgelig Pole Pole som vore guider siger, langsomt så du holder hele vejen og nyder turen. Bestig Kili – held og lykke